Keulen – Dwalen langs de kerken

De Dom van Keulen bij nachtKeulen is een stad van kerken. Zo dicht bij elkaar als in geen andere Duitse stad staan hier binnen het verloop van de middeleeuwse stadsmuur twaalf grote Romaanse abdij- en kloosterkerken.

De bekendste is in ieder geval de Keulener Dom (Kölner Dom). De dom van Keulen met zijn 2 torens van 157 meter hoog is al eeuwen het herkenningsteken van de stad en het bekendste architectuurmonument van Duitsland. Het heeft 632 jaar geduurd voordat de grootste Duitse kathedraal voltooid was. De dom is een van de belangrijkste bedevaartskerken van Europa en trekpleister voor toeristen uit de hele wereld.

Andere bekende kerken zijn onder andere de St. Maria im Kapitol, ruim 1400 jaar oud en de Groß St. Martin, basiliek met vijf torens, gebouwd in de twaalfde eeuw op een toenmalig Rijneiland.

Keulen is zeer geschikt voor een bezoek van een dagje of een weekend, aangezien het maar net over de grens bij Maastricht ligt. Vanuit Utrecht is het met iets meer dan twee uurtjes rijden te bereiken.