Osnabruck: de vrede-cultuurstad

Station van OsnabruckOsnabruck ligt wat betreft treinverbindingen centraal. De west-oostverbinding van Amsterdam naar Berlijn kruist er die van Hamburg naar Keulen.

De vredesstad Osnabruck is met rond 164.000 inwoners de op twee na grootste stad in Nedersaksen. Als enige Duitse grote stad ligt Osnabruck middenin een natuurpark -het “UNESCO Geopark TERRA.vita” – dat onder meer het Teutoburgse woud en het Wiehengebergte omvat. Daarnaast ligt Osnabruck aan de rivier de Hase.

Kortom, Osnabruck is een prima plaats voor een tussenstop, of zelfs om een korte vakantie te vieren. In Osnabruck zelf is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het centrum dat na renovaties weer in oude luister is hersteld. Op de Markt staat het gotische stadhuis, waarin zich de historische Vredeszaal bevindt, waar de vrede van de 30-jarige oorlog getekend werd. Op de Domhof staat de laat-romaanse dom, die een gotische en een romaanse westtoren heeft, en het Stadstheater, een jugendstilgebouw uit 1909.

Ook over water is Osnabruck goed te bereiken. Osnabrück biedt aanlegplaatsen voor recreanten in een rustige en mooie omgeving die uitnodigt tot wandelen en fietsen.