Het schaakbordpatroon van Mannheim

De barokke watertoren van MannheimMannheim staat niet bekend als Duitslands mooiste stad, maar heeft toch genoeg te bieden voor een weekend weg. Meest opmerkelijk aan de bouwstijl van Mannheim is het schaakbordpatroon waarmee het centrum is ingericht, ook wel bekend als Quadratestadt.

In de tweede wereldoorlog is Mannheim behoorlijk beschadigd geraakt en als gevolg daarvan is er weinig historisch bewaard gebleven. De onderdelen die dat wel zijn, of die gerestaureerd zijn, zijn ingebouwd tussen moderne praktische architectuur. In ieder geval is wel het barokke slot, een van de grootste van Duitsland, nog te bezichtigen. Het bekendste gebouw van Mannheim is de 60 meter hoge neobarokke watertoren uit 1889, ontworpen door Gustav Halmhuber.

Hoewel Mannheim verder zelf niet veel heeft te bieden heeft de regio dat des te mee. Denk hierbij in ieder geval aan het kasteel in Schwetzinger met zijn bekende kasteeltuin. Of aan Heidelberg – circa 20 kilometer van Mannheim. Tot vlak aan de Neckar-oever ligt de oude stadswijk met de vele charmante hoekjes en steegjes.