Aken: Bronnen, de Dom en het stadhuis

Aken ElisenbrunnenVan alle bestemmingen in Duitsland die zich ideaal lenen voor een weekendje weg is Aken wellicht de meest voor de hand liggende. Praktisch aan Maastricht grenzend is Aken snel bereikbaar.

Aken heeft ook veel bezienswaardigheden om een weekend vol mee te plannen. De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Bad Aachen. Het gebouw werd in het jaar 1827 opgericht naar de plannen van Cremer en Schinkel. Toen diende het als bronhuis en galerij, ook vandaag kan men hier nog het Akense thermale water proeven. De Dom van Aken is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond en tevens de begraafplaats van Karel de Grote. Bezoek daarnaast in ieder geval in Aken ook het raadshuis.  Aan het begin van de 14e eeuw kreeg de Akense burgerij de resten van de keizerpalts in handen. Op de fundamenten daarvan werd het gotische stadhuis gebouwd. Dit werd in de 17e en de 18e eeuw wederom verbouwd tot een stadspaleis in barokke stijl.

Kortom, Aken is een plek waar genoeg te zien is voor meerdere weekendjes weg.