Hameln: voorbij de rattenvanger

Hameln WeserrenaissanceNatuurlijk, bij het horen van de plaatsnaam Hameln denk iedereen direct aan het sprookje van Grimm over de rattenvanger, die beloofde de stad tegen een bepaalde som geld te bevrijden van alle muizen en ratten. Hameln heeft elke zondag een openluchtspel waarbij de sage als theaterstuk in de oudestadskern opgevoerd.

Daarnaast is Hameln al lang een rijke stad door de ligging aan de Weser. De huizen langs de rivier zijn rijkelijk versierd in de bouwstijl van de Weserrenaissance. Hierdoor is het centrum van de stad eigenlijk een soort van openluchtmuseum.

Hameln is ook een knooppunt om vanuit te gaan wandelen als etappeplaats van een route die loopt van Skandinavië naar Italië en ook een route die loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens van Polen met Litouwen. Ter plaatse is de route naar Porta Westfalica ook bekend als Wesergebirgsweg, in de richting van de Harz als Harz-Niederlände weg.