Flaneren in Dusseldorf

Dusseldorf de MedienhavenWeekendjes weg in Duitsland als korte reisjes zijn met name ideaal als het niet al te ver weg is. Een van de leuke bestemmingen niet ver over de grens is Dusseldorf. Vanaf Utrecht nog geen 200 kilometer met de auto of nog geen drie uurtjes met de trein. Dusseldorf is de hoofdstad van de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Op de Rijnboulevard is het gezellig druk op de vele terrassen, met uitzicht op de Rijnbruggen en de TV-toren, de Medienhafen, het oude havengebied dat geheel gerenoveerd is en waar je fraaie staaltjes van moderne architectuur kunt bewonderen. Nu zijn hier de hipste restaurants en cafés gevestigd. De drukste winkelstraat van Duitsland is de Schadowstrasse in Düsseldorf. Maar bekender, vooral om haar stedebouwkundig karakter en exclusieve winkels is de Königsallee, ook kort “die KÖ”. In haar midden loopt het stadskanaal. Hier vindt men ook het meest treffende kenmerk van de Kö, de “Tritonengruppe”.

In de Altstadt kan men hier en daar nog heel oude, onder monumentenzorg staande huizen vinden. Echte historische centra zijn echter alleen nog maar in de wijken Kaiserswerth en Gerresheim te vinden.