Winterbanden: hoe zit dat nou?

Winterbanden verplicht?Er is veel onduidelijkheid over de “verplichting” om in Duitsland met winterbanden te moeten rijden. Hoe zit dat nou precies?

De duitse wet schrijft niet voor dat winterbanden verplicht zijn. Echter… je auto moet tijdens winterse omstandigheden wel goed uitgerust zijn. Wanneer het glad is zal een auto die niet op winterbanden staat eerder aansprakelijk zijn bij schade dan de auto die wel op winterbanden staat. Ook het verzorgen van oponthoud omdat jouw auto niet op winterbanden staat kan voor een fikse boete zorgen. Het is dus zaak om de weerberichten goed in de gaten te houden.

Naast winterbanden zijn er ook nog zogenaamde all-seasons banden. Deze hebben meer grip dan “zomerbanden”, maar zijn niet even goed bij gladheid als echte winterbanden.

Update (november 2010): per heden is het voeren van winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuw, ijzel of gladde omstandigheden vallen daar allemaal onder. Je kunt een boete van 40 euro krijgen indien je geen winterbanden hebt.