Milieuvignet Keulen

Milieuvignet verplicht!Vanaf 1 januari 2008 geldt in vier steden in Duitsland de regeling dat alleen auto’s voorzien van een specifiek vignet het centrum van de stad mogen bezoeken. Dit geldt specifiek voor Keulen, Berlijn, Dortmunt en Hannover, maar later in het jaar volgen er meer steden.

Er is nog veel onduidelijk over deze regeling. In dit artikel is te lezen welke sticker er gekocht moet worden voor welk type auto, en waar in Nederland deze vignetten te krijgen zijn. Verder is bij veel mensen niet bekend dat het in eerste instantie slechts gaat om een klein gedeelte van het centrum. Het is prima mogelijk om de auto  te parkeren op een parkeerplaats en van daaruit met openbaar vervoer verder te gaan. Daarnaast geeft de Duitse overheid aan dat er nog niet actief gecontroleerd zal gaan worden. De planning is dat dat op 1 januari 2009 gaat gebeuren.

De milieuvignetten worden afgegeven op kenteken en blijven de complete levensduur van de auto (of beter gezegd: het voorruit) geldig.

Tip: op de website van de VAB (de Belgische ANWB) staat een verslag van het kopen van een vignet bij een tankstation nabij Keulen. Voor slechts 5 euro hadden ze binnen twee minuten een vignet. Dat lukte overigens niet overal zo voordelig en snel.