Regensburg: historisch centrum werelderfgoed

Regensburg: historisch centrum werelderfgoed

Regensburg is gelegen aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen. Regensburg is een havenstad met vele scheepswerven. De binnenstad van Regensburg kwam ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland.

In 2006 werd het oude centrum van Regensburg samen met het stadsdeel Stadtamhof aan de overzijde van de Donau tot Werelderfgoed verklaard. Bezienswaardig zijn in ieder geval de meer dan 330 meter lange Steinerne Brücke, De Dom St. Peter en “Porta Praetoria” die, naast de Porta Nigra in Trier, een van het grootste nog behouden gebleven Romeinse poortbouwwerken is in Duitsland. Ze werd ongeveer 179 na Christus gebouwd onder keizer Marcus Aurelius, in navolging van het Romeinse kasteel Castra Regina.

Het Walhalla ligt ca. 10 Kilometer, afwaarts van de Donau, van Regensburg. De marmeren tempel, die al van verre te zien is, werd in de tijd van koning Ludwig I door Leo von Klenze in de 19e eeuw, na het voorbeeld van het Panthenon in Athene in Dorische stijl, gebouwd. Binnen worden borstbeelden tentoongesteld ter ere van belangrijke Duitse persoonlijkheden.