Modern Essen

Modern EssenDe Roerstad Essen heeft altijd al meer te bieden gehad dan alleen kolen en staal: in de villa Hügel in Essen-Bredeney is het voormalige woonhuis van de industriëlenfamilie Krupp nu een centrum voor kunsttentoonstellingen.

En nog vroeger: in de dom van Essen staat het oudste bekende Mariabeeld van de wereld uit het jaar 990, terwijl in het museum Folkwang een van de belangrijkste kunstverzamelingen van de 19e en 20e eeuw in Duitsland en Frankrijk is ondergebracht. De stad kent diverse hoge gebouwen. Het bekendste is de RWE Turm (127 meter). Daarnaast heeft Essen het hoogste stadhuis van Duitsland (106 meter). Essen heeft een rijk cultureel leven. Zo is er het bekende Aalto Muziektheater, de onlangs volledig gerenoveerde Philharmonie, het Grillo Stadttheater, en ook de gerenommeerde bioscoop de Lichtburg. In het Folkwang Museum worden regelmatig grote overzichtstentoonstellingen gehouden. Het stadsbeeld wordt bepaald door de na de zware oorlogsverwoestingen verrezen nieuwbouw. Het historisch middelpunt van de stad is de romaanse kathedraal. Verder kent de stad nog een aantal middeleeuwse kerken.