Weimar: Cultuur in Thuringen

Goethehaus in WeimarWeimar is een Duitse stad gelegen in de deelstaat Thüringen. De stad is een universitair, toeristisch en industrieel centrum. Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Het in 1570 gebouwde Grüne Schloss herbergt de Anna-Amalia-Bibliotheek, een van de eerste openbaar toegankelijke vorstenbibliotheken. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed. Zeker bezienswaardig is het Weimar Goethehaus (zie ook de afbeelding bij dit artikel).

In 1919 kwam in Weimar de grondwetgevende Nationale Vergadering bijeen. Naar deze bijeenkomst is de Weimarrepubliek genoemd. De stad werd in 1920 hoofdstad van de deelstaat Thüringen.

In 1999 was Weimar Culturele hoofdstad van Europa.