De industrie-cultuur route

De industrie-cultuur routeNet over de grens ligt het Roergebied, eens het grootste industriegebied van Europa. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 5000 km2, vergelijkbaar met de provincie Gelderland.

Er is nog steeds veel industriële bedrijvigheid, maar door de technische voortgang zijn een aantal installaties stilgelegd. Ook hier is niet alles behouden, maar er zijn een groot aantal industriële monumenten overgebleven. Daar voert nu de “Route Industriekultur” (Route der Industriekultur) langs: over een afstand van 400 km wijzen opvallende toeristische wegwijzers de weg. Niet alleen per auto is een bezoek mogelijk, er is ook een fietsroute door het hele Roergebied uitgezet.

Een onderdeel van de route begint niet ver over de grens, namelijk in Duisburg. In het noorden van de stad is bij een voormalige hoogoven het unieke ‘Landschapspark Duisburg-Noord’ ontstaan. Waar eerst ‘Verboden Toegang’ stond, mag je je nu vrij bewegen rond enorme fabrieksinstallaties. Via trappen kun je boven op de hoogoven klimmen en in de kolenopslag zijn er nu klimwanden. Ook de fotograaf kan hier zijn hart ophalen.

Veel plekken langs de route zijn ook uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken.