Potsdam: even buiten Berlijn

Potsdam: even buiten BerlijnPotsdam is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg en ligt in de agglomeratie van Berlijn; zo is de stad te bereiken met de S-Bahn van Berlijn. Potsdam ligt aan de rivier de Havel.

Potsdam is in de tweede wereldoorlog ernstig getroffen en na de tweede wereldoorlog is er dan ook veel nieuw gebouwd. Niettemin is er nog genoeg te zien en te doen in Potsdam. Ga vooral eens langs bij Sanssouce, het lustpaleis van Frederik de Grote, Het Orangeriepaleis en de Friedenskirche. In de oude binnenstad staat de Brandenburger Tor (1770, niet te verwarren met het bouwwerk met dezelfde naam in Berlijn), de St. Nikolaikerk (1850) en het stadhuis (1753). En voor de Nederlanders is het Holländisches Viertel met Nederlandse gevelhuisjes natuurlijk een bijzonder deel van de stad.