Honecker Bunker (5001) open voor publiek

Honecker Bunker (5001) open voor publiekVlakbij Berlijn ligt de zogenaamde Honecker Bunker, of Bunker 5001, of object 5001, die in de jaren 80 speciaal gebouwd is in de DDR om te dienen als schuilplaats bij een atoomaanval, zodat in geval van een crisis in ieder geval Erich Honecker enige tijd veilig kon doorbrengen.

De schuilkelder is van enorme afmetingen, drie verdiepingen van elk 3000 vierkante meter bieden ruimte aan honderden mensen.

De  schuilkelder is altijd gesloten geweest voor publiek, maar opent zijn deuren de komende drie maanden. Daarna gaat de kelder definitief dicht. Houdt er overigens wel rekening mee dat de prijzen om de kelder te mogen bezoeken bijzonder hoog zijn. Voor 20 euro een tour van 90 minuten, waarbij je ongeveer 20% te zien krijgt. Voor 100 euro mag je 4 uur lang mee met een gids en kruip je voor de gangen van het stelsel. Dure grap, maar het is een unieke mogelijkheid.

Dit bezoek is wellicht erg leuk te combineren met een bezoek aan de Berliner Unterwelten: In de riolen van Berlijn ligt een hele geschiedenis voor het oprapen. Je vindt er schuilbunkers, tunnels die door al dan niet succesvol ontsnapte Oost-Duitsers gebruikt werden, en een cellencomplex onder een kleuterschool dat zowel door nazi’s als door de Stasi gebruikt werd voor martelpraktijken….