Hildesheim in Nedersaksen

Hildesheim in Nedersaksen

Hildesheim is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. ligt ca 30 km ten zuidoosten van Hannover  aan het riviertje de Innerste, een zijrivier van de Leine. Hildesheim werd in 815 gesticht als bisschopsstad.

De stad werd het centrum van het prinsbisdom Hildesheim, en bezit liefst vijf romaanse kerken, waaronder de (herbouwde) Mariendom en de Michaeliskirche, die beide op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Een andere kerk, de gotische Andreaskerk, valt op door zijn 118 m hoge toren, de hoogste van Nedersaksen en een van de hoogste kerktorens ter wereld. Hildesheim en zijn historische binnenstad leden op 22 maart 1945 grote schade door geallieerde luchtbombardementen. Het grootste deel van het centrum bestaat dan ook uit naoorlogse bouwwerken. De Marktplatz met zijn vakwerkhuizen werd zorgvuldig gereconstrueerd. Pronkstuk op dit plein is het gotische houten Knochenhaueramtshaus uit 1529 (herbouwd vanaf 1986).