Wandelen in de Eifel

Wandelen in de EifelDe Eifel kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden, bestaande uit Hauptwanderwege (lange-afstandwandelpaden), regionale en lokale wandelpaden. Er zijn dertien Hauptwanderwege, een deel van noord naar zuid (1 t/m 6) en de rest van west naar oost (10 t/m 16). Deze variëren in lengte van pakweg 70 tot 200 km. Daarnaast zijn er enkele Regionalwege. Hierbij gaat het eveneens om meerdaagse wandelroutes.

Wandelen in de Eifel is voor de beginnende wandelaar goed te doen. Er dienen wel wat hoogteverschillen overwonnen te worden, maar lang zijn deze beklimmingen en afdalingen niet. De paden zijn over het algemeen prima, met hier en daar en wat ruiger stukje. Normale wandelschoenen zijn dan ook voldoende.

Net als de Ardennen ligt de Eifel op slechts enkele uren reizen van Nederland. Het gebied biedt een relatief grote afwisseling in landschappen en is al sinds mensenheugenis geliefd. Al ver voor onze jaartelling vestigden zich hier mensen. Vooral de Romeinen hebben hier hun stempel gedrukt. Nog vele stille getuigen zijn daarvan terug te vinden.  Het meest indrukwekkend zijn misschien toch wel de sporen die de vulkanen achterlieten. Bekende plaatsen in de Eifel zijn: Cochem, Koblenz en Trier.