Zwarte Woud: een topgebied!

Zwarte Woud: een topgebied!Ruim 200 kilometer lang en 60 kilometer breed: het Zwarte Woud is niet alleen de meest gevarieerde vakantiestreek van Duitsland, maar ook een van de grootste en wellicht de wereldwijd bekendste. Meisjes in klederdracht, huizen in typische stijl, kersentaart, de bollenhoed, koekoeksklokken: het Zwarte Woud is over de hele wereld het symbool voor op-en-top vakantie.

Nauwelijks één andere vakantieregio is zo veelzijdig als het Zwarte Woud. In het zuidwesten van Duitsland staat een oppervlakte van 13.500 vierkante kilometer voor geheel verschillende natuurlandschappen: het bosrijke noorden, het centrale deel van het Zwarte Woud met diep uitgesleten dalen en het tot 1493 meter hoogte reikende en dan naar de Boven-Rijn afhellende zuiden. Het hoogste middelgebergte van Duitsland beslaat slechts rond de helft van de totale oppervlakte. Daarbij komen dan nog de weidse, groene hoogvlaktes van de Baar in het Oosten, de wijnbergen aan de westelijke rand, in het Boven-Rijndal en in het zuiden: Badische Weinstrasse, Kraichgau, Ortenau, Breisgau, Tuniberg, Kaiserstuhl of Markgräfler Land, elke ‘Grosslage’ (aaneensluiting van individuele wijngaarden) brengt z’n eigen topwijnen voort.

Het Zwarte Woud is uiteraard een geweldig gebied om te wandelen en te fietsen. Vele wandelroutes en fietsroutes zijn gemarkeerd.