Waterburchten in Münsterland

Waterburchten in MünsterlandIn de driehoek tussen het Teutoburger Woud, het Ruhrgebied en Nederland ligt het groene Münsterland. Het is een deels vlak, deels heuvelachtig landschap met het karakter van een parklandschap, vennen, heidevlaktes en akkers. In deze regio liggen mooie oude boerderijen, schilderachtige en imposante waterburchten en waterkastelen.

Natuurliefhebbers genieten volop van de rust en verlatenheid van de heidevlaktes, weiden, rivierdalen en de vennen, een toevluchtsoord voor zeldzame planten en vogelsoorten. Het Münsterland is een overwegend dun bevolkt agrarisch gebied en dé streek voor paardenfokkerijen en paardensport. De voormalige Hanzestad Warendorf is het centrum van de paarden­sport. Van de talrijke wilde paarden, die hier eens graasden, zijn er nog zo’n 250 aanwezig. In het Natuurbeschermingsgebied Meerfelder Bruch bij Dülmen – een reservaat van 350 ha. – lopen deze wilde paarden nog altijd vrij door het deels drassige heidelandschap.

Men leert de streek en zijn bevolking niet alleen goed kennen vanaf de rug van het paard, maar zeker ook vanaf het fietszadel. In het “Fietspark Münsterland” bereikt men zonder omwegen zijn doel. Dit kan via diverse goed gemarkeerde fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de route “van kasteel naar kasteel”, de “zandsteenroute”, de “Romeinse route” of in het spoor van de ruiters van de Vrede van Münster, de “vredesroute”. Deze regio is ook een geweldige plek voor inline skaters.