Wewelsburg: een wonderlijk kasteel

Wewelsburg: een wonderlijk kasteelDe Wewelsburg werd tussen 1603 en 1609 in de stijl van de Weserrenaissance als nevenresidentie van de prins-bisschoppen van Paderborn gebouwd. De driehoekige burcht ligt op een rots van kalksteen hoog boven het dal van de rivier de Alme in het dorp Wewelsburg (gemeente Büren, district Paderborn).

In het driehoekige burchtcomplex bevinden zich een jeugdherberg en het Kreismuseum Wewelsburg met het Historisch Museum des Hochstifts Paderborn. In het Historisch Museum wordt de geschiedenis van het Paderborner Land vanaf de eerste nederzettingen tot aan de secularisatie (in 1802) getoond

In 1945 gaf Himmler opdracht het kasteel op te blazen. Dit is deels gelukt: alleen de grote noordelijke toren is vernietigd. Later is het kasteel weer opgebouwd en in 1950 in gebruik genomen als museum en jeugdherberg. In 1973 is men begonnen met de restauratie van de Nordturm. In 1977 is besloten om het hele kasteel te restaureren om het als oorlogsmonument te behouden met museum en jeugdherberg.

Paderborn is gelegen in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Bielefeld.