Sanssouci: must-do in Potsdam

Sanssouci: must-do in PotsdamSlot Sanssouci ligt in het oostelijke deel van het gelijknamige park en is één van de bekendste paleizen in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg.

De Pruisische Koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen. Op het ontwerp had de koning veel invloed. De samenwerking met de architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff liep spaak, omdat Frederik geen trappen wilde om op het terras te komen. Knobelsdorff vond dat het paleis op een sokkel moest staan, zodat vanuit het park beter tot zijn recht zou komen. Jan Bouman, een architect van Hollandse afkomst, nam de leiding van het project over.

Frederik de Grote liet op het terras van het kasteeltje een grafkeldertje voor zichzelf en zijn geliefde hazewindhonden bouwen. De koning hield niet van kerken en wees tijdens wandelingen op het terras vaak spottend naar de lege groeve met de opmerking “quand je suis la , je suis sans soucis”. (Frans:”Als ik daar ben ben ik zonder zorgen”).
Na veel omzwervingen werd de kist van de koning pas in 1990 onder het terras begraven.

Openingstijden:
t/m 31-10-2008 dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur
vanaf 1-11-2008 dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur