Leipzig bezoeken

Leipzig station

Leipzig, gelegen aan de Pleiße, is na (Oost-)Berlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland, al in 1156 kreeg het stadsrechten.

Leipzig werd in het najaar van 1989 het nationale symbool van verzet tegen het communistische regime. De zogeheten Montagsdemonstrationen werden een begrip. Leipzig hoorde met Jena en Weimar tot de meer ‘intellectuele zone’ van de DDR, dat is waarom juist in Leipzig in 1989 de protestbeweging ontstond en niet in de hoofdstad Oost-Berlijn.

Er zijn vele bezienswaardigheden, belangrijkste zijn onder meer: Völkerschlachtdenkmal (oorlogsmonument), de Thomaskirche en de Nikolaikirche en het hoofdstation van de spoorwegen, het grootste kopstation van Europa. In de dierentuin van Leipzig (Zoo Leipzig), vind je ’s werelds grootste afdeling voor primaten. Met meer dan 125 jaar oud is Zoo Leipzig een van de oudere dierentuinen van de wereld.