Oktoberfest 2012

Oktoberfest 2008Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (deelstaat Beieren). Het begint op zaterdag 22 september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt op de ‘Theresienwiese’ (Theresiaweide), een speciaal daarvoor bestaand terrein, gehouden. Het staat ook bekend als ‘Wiesn’ (Beiers voor de weide) en bevindt zich niet ver van het centrum van München. Aan de rand van de ‘Wiesn’ staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan waarna het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende ‘Lederhose’ voor jongens en ‘Dirndl’ voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Oktoberfest 2008Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn collosale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde ‘Biergarten‘ (biertuin). Er zijn zes verschillende biermerken die geschonken worden. Het is wettelijk vastgelegd dat enkel bier gebrouwen in München mag worden geschonken. Traditiegetrouw wordt bier enkel per liter geserveerd in een zogenaamde Mass (een grote bierpul van een liter). Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

Beieren zijn gezellige en gastvrije mensen en dat laten ze graag merken. Er wordt veel gegeten, veel gedronken en veel gelachen. Men zit aan lange tafels. Het is normaal dat onbekenden bij elkaar aan tafel aanschuiven als er nog plaats is. In geval van twijfel wordt er over het algemeen vriendelijk gevraagd of er nog plaats is voor de hoeveelheid mensen die aan willen schuiven. Wel is het zo dat sommige tafels gereserveerd zijn. Hieraan kan niet vrij aangeschoven worden. (Geen plaats aan tafel betekent dat men niet geserveerd wordt!)

Het feest begint om 11 uur ’s ochtends (zaterdag 10 uur) en gaat door tot ongeveer half twaalf in de nacht. De volgende zondag – dit is de eerste zondag – staat bol van tradities. Eerst wordt door burgemeesters en wethouders der stad München de Mis bijgewoond in één van de vele kerken die de stad rijk is, dan wordt het veld verlegd naar de voorbereidingsplaatsen voor de zondagse Parade. Deze Parade die op zondagmiddag plaatsvindt kenmerkt zich door een zeer traditioneel gehalte: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen trekken aan de toeschouwers voorbij.