Saarbrücken: bijna Frans

Saarbrucken: bijna FransSaarbrücken is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saarland. De stad aan de Saar is het politieke, economische en culturele centrum van Saarland. Saarbrücken werd voor het eerst genoemd in 999 (castellum Sarabrucca).

De Alte Brücke, de oudste brug op deze plaats, dateert echter pas uit 1547. De nog steeds bestaande brug verbindt het oorspronkelijke Saarbrücken op de linkeroever met St. Johann op de rechter, het stadsdeel waarmee Saarbrücken in 1909 zou worden samengevoegd.

Friedrich-Joachim Stengel, ontwierp het Slot van Saarbrücken en de Ludwigskirche, beide in barokstijl. De kerk geldt als een van de voornaamste barokke kerkgebouwen in Duitsland en als het symbool van de stad.

Saarbrücken maakt pas sinds 1957 deel uit van Duitsland, vanwege de poging van Frankrijk, om dit gebied aan de grens dichter bij zichzelf te betrekken. Tussen 1949 en 1957 was Saarland een onafhankelijke staat.