Noord-Rijnland-Westfalen

Noord-Rijnland-WestfalenNoord-Rijnland-Westfalen of Noordrijn-Westfalen (Duits: Nordrhein-Westfalen) is met 18 miljoen inwoners op 34.080 km² de dichtstbevolkte, maar qua oppervlakte de vierde, van Duitslands zestien deelstaten (Bundesländer).

De hoofdstad is Dusseldorf. Noord-Rijnland-Westfalen grenst (met de klok mee) aan België, Nederland (provincies Limburg, Gelderland en Overijssel) en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts. De deelstaat staat vooral bekend om het zeer uitgebreide industriële en stedelijke Ruhrgebied (Essen, Dortmund, Duisburg, Oberhausen, Gelsenkirchen en Bochum), maar ook om de aangrenzende stedelijke gebieden langs de Rijn (Krefeld, Dusseldorf, Neuss, Leverkusen, Keulen en Bonn). Samen noemt men dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Andere belangrijke steden zijn Bielefeld, Münster, Mönchengladbach en het historische Aken. Het noordelijke deel van het vroegere Westfalen, behoort nu bij de deelstaat Nedersaksen (omgeving Osnabruck). Voor veel mensen is de naam Noord-Rijnland-Westfalen synoniem aan grote industriële complexen en uitgebreide, aan elkaar vastzittende, steden. Men vergeet dan echter dat het grootste deel van de deelstaat bedekt is met bossen en agrarisch gebied. De zuidelijke delen van Het Teutoburgerwoud bevinden zich in het noordoosten. In het zuidwesten bevindt zich de noordflank van de Eifel. In het zuidoosten bevinden zich het dunbevolkte, bosrijke en toeristische Bergische Land, Sauerland, Siegerland en Westerwoud. Het Sauerland is zeer geliefd als wintersportgebied, vooral ook bij Nederlanders. De belangrijkste rivieren die (deels) door Noord-Rijnland-Westfalen lopen zijn, de Rijn, de Ruhr, de Eems, de Lippe en de Wezer. De Ruhr is een zijrivier van de Rijn. Die laatste komt bij Bad Godesberg de deelstaat binnen en verlaat deze bij Emmerik in het noordwesten. Er wordt een groot (inmiddels al ver gevorderd) project uitgevoerd om heel Noord-Rijnland-Westfalen van fietsbewegwijzering te voorzien.

Leuke plaatsen in Noord-Rijnland-Westfalen

 • Aken: De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Bad Aachen. De Dom van Aken is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond en tevens de begraafplaats van Karel de Grote. Het gotische stadhuis. Kortom, Aken is een plek waar genoeg te zien is voor meerdere weekendjes weg.
 • Altena: Altena is een gemeente in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, in de populaire toeristische regio Het Sauerland. Altena is voornamelijk bekend vanwege het mooie kasteel Burg Altena, maar biedt genoeg interessante uitstapjes in de regio.
 • Arnsberg: Arnsberg is de historische toegangspoort tot het “Land der duizend bergen”, het Sauerland. Hier kenmerken glooiende landschappen, heldere meren, groene bossen, sappige weilanden en keurige vakwerkhuizen het landschap.
 • Bad Berleburg
 • Bonn: het Beethoven-huis, het oude raadhuis, kasteel Poppelsdorf, winkelen in een van de grootste voetgangersgebieden van Duitsland, Brouwerij Bönnsch bezoeken om het lokale bier te proeven en cultuur opsnuiven in “de museummijl”.
 • Bottrop: breng een bezoek aan het film pretpark Movieworld (Warner Brothers Movieworld) en zoek betaalbare overnachtingsplaatsen in Hotels, Zimmer Frei en op campings.
 • Bruhl: Aan de rand van het bos- en merenrijke Erholungspark Ville ten zuidwesten van Keulen ligt her plaatsje Brühl met her bekende Schloss Augustusburg. Het pretpark Phantasialand ligt in het zuiden van Brühl.
 • Dortmund: Dortmund heeft in de tweede wereldoorlog zwaar geleden en daarmee zijn er weinig historische gebouwen meer te bewonderen in de stad. In de ruime omgeving van de stad is gelukkig nog wel een en ander bewaard gebleven. In Dortmund is het goed toeven in een van de vele parken van de stad zoals het Westfalenpark, het Rombergpark en het Fredenbaumpark.
 • Duisburg
 • Dusseldorf: vlak over de Nederlandse grens, maar toch helemaal weg. Beleef Duitsland vanaf de vele terrassen, met uitzicht op de Rijnbruggen en de TV-toren, de Medienhafen, het oude havengebied dat geheel gerenoveerd is en waar je fraaie staaltjes van moderne architectuur kunt bewonderen.
 • Essen: De Roerstad Essen heeft meer te bieden dan alleen kolen en staal: de dom van Essen, het Aalto Muziektheater, de onlangs volledig gerenoveerde Philharmonie, het Grillo Stadttheater, en ook de gerenommeerde bioscoop de Lichtburg. Essen ligt aan het Teutoburgerwoud, dus ook voor natuurliefhebbers is hier genoeg uitdaging te vinden.
 • Haltern am See: Haltern am See is een stad in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens. In Haltern Am See ligt het pretpark Ketteler Hof.
 • Kalkar: Kalkar is voornamelijk bekend vanwege het pretpark Kernwasser Wunderland. De gemeente heeft een historische stadskern, met het raadhuis, de St. Nicolaikerk, het marktplein met historische gevels en de korenmolen aan de Leybach. Kalkar is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg, lekker dichtbij Nederland.
 • Keulen: Keulen is zeer geschikt voor een bezoek van een dagje of een weekend, aangezien het maar net over de grens bij Maastricht ligt. Vanuit Utrecht is het met iets meer dan twee uurtjes rijden te bereiken. Keulen heeft binnen het verloop van de middeleeuwse stadsmuur twaalf grote Romaanse abdij- en kloosterkerken. De bekendste is in ieder geval de Keulener Dom (Kölner Dom). Keulen ligt aan de Rijn en is een prima uitvalspunt voor een bezoek aan het pretpark Phantasialand.
 • Monschau: Monschau is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen op een hoogte van ongeveer 420 meter in het district Aken. Zij ligt aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Roer. De ligging in een diep dal langs een riviertje, de historische architectuur en het vele groen maken Monschau populair bij toeristen.
 • Münster: In november en december bij veel Nederlanders bekend als een favoriet uitstapje naar een kerstmarkt, maar ook de rest van het jaar is er nog genoeg te beleven. Het stadsbeeld van de oude bisschops- en universiteitstad wordt beheerst door adelsresidenties, patriciërshuizen, kerken en winkels voor priesterbenodigdheden. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de Prinzipalmarkt , het gotische raadhuis uit de 14e eeuw en de dom St. Paul, een van de grootste kerken van Westfalen.
 • Warstein: bekend natuurlijk van de brouwerij, midden in het Sauerland!
 • Winterberg: Winterberg staat bij veel mensen bekend als de dichtstbijzijnde mogelijkheid om te wintersporten. Voor de verwende alpine-skiër zal het niet voldoende zijn, maar voor beginners en niet zo fanatieke skiërs is het prima toeven in de wintermaanden.
 • Wuppertal: Wuppertal is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, 30 km ten oosten van Düsseldorf, 50 km ten noordoosten van Keulen, gelegen aan rivier de Wupper. Het is de grootste stad in de heuvelachtige regio Bergisches Land en valt op door de bebouwing tegen de heuvelflanken. De stad in het groen hoort niet, zoals een bekend misverstand luidt, tot het Ruhrgebied.