Rijnland-Palts

Rijnland-PaltsRijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan (vanuit het noorden, met de klok mee) Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België.

Rijnland-Palts is in 1946 door het bestuur van de Franse sector gevormd uit de voorheen Beierse Palts, het zuidelijke deel van de Pruisische Rijnprovincie (Regierungsbezirke Koblenz en Trier), de voorheen tot Hessen-Darmstadt behorende provincie Rheinhessen, delen van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en het voorheen Oldenburgse gebied rond Birkenfeld.

Als gevolg van de besluiten van de conferentie van Potsdam droeg de Amerikaanse regering de bezettingmacht in het huidige Rijnland-Palts op 15 juli 1945 over aan Frankrijk. Op 18 mei 1947 wordt de landelijke grondwet via een volkstemming aangenomen. Tegelijkertijd werden verkiezingen gehouden, en de landdag van Rijnland-Palts kwam voor zijn constituerende zitting op 4 juni 1947 samen in de grote zaal van het stadhuis van Koblenz. Koblenz werd als hoofdstad van het land gekozen, en bleef dit tot 1950. Vanaf dan werd Mainz de hoofdstad. Dr. Wilhelm Boden werd als eerste minister-president van het nieuwe land verkozen. Rijnland-Palts is het Duitse centrum van de wijn.Moezelwijn

Leuke plaatsen in Rijnland Palts:

 • Bernkastel: ligt aan beide zijden van de Moezel. De ene kant is Bernkastel, de andere kant is Kues. En zoals alle steden hebben ze ook hier een kasteelruïne: Burg Landshut, een eindje van het centrum en een mooi doel voor een wandeling.
 • Bingen am Rhein: is vooral bekend om het Klooster Rupertsberg dat rond 1150 door Hildegard von Bingen werd gebouwd. Hoog boven de stad staat de Rochuskapelle met het door Goethe geschonken schilderij van de heilige Rochus. Bingen ligt in het hart van de grootste wijnregio van Duitsland: Rheinhessen.
 • Bitburg: is met name bekend van bierbrouwerij Bitburg. Bitburg ligt in de zuidelijke helft van de Eifel.
 • Boppard: Bij de grootste lus van de Rijn, omringd door bossen en wijnbergen, ligt Boppard, een lieflijk, romantisch stadje met een historisch verleden en een levendig heden, de parel van de Rijn! Boppard is ook historisch gezien de moeite waard. De middeleeuwse stadsmuur, Het Römerkastell, de Kurfürstliche Burg en meerdere kloosters en kerken zijn daarvan het bewijs.
 • Cochem: Cochem is een gezellig plaatsje aan de Moezel, waar genoeg te zien en beleven is: de oude stadswijk met haar middeleeuwse pleinen en een levendige traditie rondom folklore en wijn. De stad is vooral bekend als een toeristisch plaatsje dat gedomineerd wordt door het bergslot.
 • Gerolstein: Het oude stadje Gerolstein is gebouwd op de beide oevers van de Kyll. Het strekt zich uit in het tamelijk brede dal van de rivier en is door zijn beschutte ligging een aangenaam plaatsje om te verblijven. De omgeving is bijzonder interessant vanwege zijn vulkanische verschijnselen.
 • Koblenz: Bij de kruising tussen de moezel en de rijn vinden we de oude stad Koblenz, die al in de eerste eeuw gebruikt werd door de romeinen. Hierdoor, en door de ligging aan de twee rivieren is Koblenz altijd een stad met aantrekkingskracht geweest. Vestingmuren en burchttorens, kastelen en patriciërshuizen, zijn indrukwekkende sporen van een bewogen verleden. UNESCO-werelderfgoed “Oberes Mittelrheintal” met de legendarische “Loreley” en de romantische burchten en kastelen op de steile hellingen langs de Rijn. Vier middengebergten omringen de Rijn-Moezelstad die voor tweederde omgeven is door bos, gras- en watervlakten, hiermee ideaal om te wandelen of te fietsen.
 • Mainz: Mainz is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rijnland Palts. Mainz heeft een bezienswaardige binnenstad, met als belangrijkste monument de dom van Mainz, een van de drie Romaanse Kaiserdome langs de Rijn.
 • Neustadt an der Weinstraße: In en om Neustadt woont en leeft een kleine Nederlandse gemeenschap (ongeveer 250 personen). Deze mensen werken in deze prachtige omgeving met haar gemoedelijke wijncultuur.
 • Saarburg: Saarburg is een van de belangrijkste wijndorpen van Duitsland. De ligging aan de bergen rondom de Saar maakt de omgeving bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Op de Saar is het prima kanoën. Daarnaast wordt de rivier gebruikt door rondvaartboten. De aanlegsteigers maken het mogelijk om gedurende riviercruises een bezoek aan Saarburg af te leggen.
 • Trier: Op enkele kilometers van Luxemburg ligt Duitslands oudste stad: Trier. Tweeduizend jaar geleden kozen Romeinse keizers Trier al als strategisch uitgangspunt, en vast ook als prachtige plek om te verblijven. Er is in Trier nog veel te zien uit de Romeinse tijd. Meest markant, maar wellicht niets meest mooi, is natuurlijk de 1800 jaar oude Porta Negra, de zwarte toegangspoort tot het centrum van de stad. Meer bezienswaardig is de Dom, de oudste bisschopskerk van Duitsland.
 • Willingen: Het bekende vakantiestadje biedt een keur aan recreatiemogelijkheden. Vrijwel het hele jaar kan er geschaatst worden in het overdekte ijsstadion en voor de waterliefhebbers is er het subtropische Willinger zwemparadijs. Met meer dan 170 verschillende loipen met een totale lengte van ruim 1.300 kilometer wordt deze plaats, geheel terecht, vaak aangeduid als de ultieme winterbestemming voor langlaufers. En met de stoeltjeslift kunt u naar de top van de hoge Ettelsberg, waar u in Sigi’s berghut veel lol kunt beleven. Tevens trekt Willingen eveneens veel skiërs en snowboarders aan vanwege de grote variatie aan afdalingen. Bekend in Willlingen is het jaarlijkse WK skispringen; een evenement dat duizend belangstellenden aantrekt. Maar Willingen heeft nog veel meer te bieden, nl.: een wildpark, uitkijktoren (het hoogste punt van Noord-West Duitsland), een bioscoop, midgetgolfbaan, glasblazerij, zomer Rodelbaan, klimhal en nog veel meer.