Selecteer een pagina

Als je een paar dagen met je gezin weg wilt, denk je niet in de eerste plaats aan een wereldstad als Berlijn. Toch is Berlijn een prima plek om met kinderen te bezoeken. Naast de bekende highlights bieden de verschillende wijken in Berlijn een veelheid aan vertier voor kinderen van alle leeftijden. In deze blog vind je handige tips en tricks als je met de kids naar de hoofdstad van Duitsland gaat. Meer weten? Beijk dan ook alle info over het vakantieland Duitsland op Vakanty.nl. Je kan natuurlijk ook een reis boeken bij VoetbalreizenXL

Spelen en zwemmen

In wijken als Prenzlauer Berg en Kreuzberg ligt in vrijwel elke straat een speeltuintje, avonturenplein of een park. Aan de rand van de stad vind je bossen om te wandelen en te fietsen en meren om in te zwemmen. De grote keuze aan mogelijkheden en overzichtelijkheid binnen de verschillende wijken maakt dat Berlijn uitmate geschikt is om kinderen bekend te maken met het leven in een wereldstad.

Highlights; ook leuk voor kinderen

De meeste highlights in Berlijn zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Hoewel ook jongere kinderen zich op plekken als het Holocaustmonument, de Gendarmenmarkt en rond de Reichstag zullen vermaken. Je kunt er rennen en klimmen en je hebt geen last van verkeer. Voor de wat oudere kinderen zijn Checkpoint Charlie, het DDR-Museum, Topographie des Terrors, East-Side-Gallery en de Mauergedenkstätte Bernauer Strasse aanraders. Zie ook de de website Germany.travel voor meer info.

 Berlijn van boven
Het is voor kinderen altijd leuk om een stad van boven te bekijken. Dat kan in Berlijn op verschillende plekken. De Siegessäule telt 285 treden waarna je een mooi uitzicht hebt over het Tiergartenpark; het grootste park in Berlijn. Wie geen trappen wil lopen kan met de snelste lift van Europa naar de top van de Kollhofftower of met een iets minder snelle lift naar de beroemde bol van de Fernsehturm. Vanaf beide plekken krijgen kinderen een goed beeld van hoe Berlijn is opgebouwd.

Nog meer Berlijn van boven

Een andere aanrader, ook met kleine kinderen, is de koepel van de Reichstag. Denk eraan dat je tevoren via de website aan moet melden. Een andere mogelijkheid om Berlijn vanuit de lucht te zien is in de grote ‘Die Welt’-luchtballon. De ballon zit met een stalen kabel aan de grond vast en gaat 150 meter de lucht in. Het is wel prijzig; een gezin met twee kinderen betaalt 49 euro.

Binnenpret

Bij slecht weer biedt Berlijn tal van mogelijkheden om kinderen te vermaken. Berlijn heeft een aantal musea waar kinderen makkelijk een halve dag door kunnen brengen. Sea Life blijft door zijn grote afwisseling in dieren en decors urenlang boeien. Daarnaast zijn er het Jugendmuseum en het Deutsches Technikmuseum Berlin. Voor kleinere kinderen is er het overdekte Legoland aan de Potsdamer Platz.

Buitenpret voor kinderen

Als je met je kinderen door de Berlijnse wijken Prenzlauer Berg, Kreuzberg of Charlottenburg loopt, verwordt Berlijn ineens tot één groot pretpark. Het valt op dat de ruimte tussen de gebouwen vaak is ingericht voor kinderen. Soms gaat het om een wip en een schommel, soms zijn het hele avonturenparken met kabelbanen, klimnetten en houten loopbruggen en weer op andere plekken staat een voetbalkooi of een skatebaan. In het park rond de watertoren (Prenzlauer Berg), het Volkspark Friedrichshain en het Viktoriapark in Kreuzberg vind je het zelfs allemaal; en nog veel meer.

Nog meer buitenpret voor kinderen

Behalve in de parken is er nog veel meer te beleven in de open lucht. Allereerst is er natuurlijk de Zoologischer Garten; een van de oudste dierentuinen van Europa. Verder kun je in het Treptower Park een bezoek brengen aan het Sovjetmonument en vandaar langs de Spree naar de Insel der Jugend wandelen. Je kunt vanaf hier ook langs de Spree fietsen, helemaal tot aan de Baumschulenweg. Fietsen kun je ook om de Mügelsee heen. Neem de S-Bahn naar Friedrichshagen en huur daar een fiets. Andere tips zijn de Teufelsberg, het Pfaueninsel en het Mauerpark.

Zwemmen

Bijna elke wijk in Berlijn heeft een binnenbad. Zonder enige twijfel is het Stadtbad Neukölln het mooist. Het is gebouwd als een Romeins badhuis; compleet met marmeren zuilen en ornamenten. Er valt echter niet zoveel te spelen. Wat dat betreft zijn het Spreewaldbad in Kreuzberg en de Schwimmhalle in Prenzlauer Berg meer geschikt voor (kleinere) kinderen. Van de buitenbaden is het Olympiabad het meest bijzonder. Niet in de laatste plaats omdat het er nog precies zo uitziet als tijdens de Olympische Spelen van 1936. De andere buitenbaden in de stad worden veel bezocht door groepen opgeschoten jongeren. Dat zorgt regelmatig voor een onrustige sfeer. Het is daarom veel leuker om met kinderen naar de meren rondom Berlijn te gaan. Twee aanraders met mooie stranden en speelmogelijkheden voor kinderen zijn de Wannsee ten zuid-westen van Berlijn en de Mügelsee in het zuid-oosten.

Overnachten

Als je met kinderen Berlijn bezoekt, kun je het best in een appartement overnachten. Je hebt dan je eigen woonruimte, slaapkamers, keuken en douche/bad. En je bent in de regel goedkoper uit dan in een hotel. De meeste appartementen in Berlijn worden verhuurd door particulieren. Mensen die samen gaan wonen of die een tijd in het buitenland verblijven, houden hun woning in Berlijn aan. Op berlinsofort.de vind je appartementen in alle wijken en prijsklassen. Voor een gezin met kleinere kinderen zijn in Berlijn de wijken Prenzlauer Berg en Kreuzberg het meest interessant. Ze liggen heel centraal, er heerst een prettige sfeer en in de omgeving wonen veel kinderen waardoor er veel speelmogelijkheden zijn.