Selecteer een pagina

Ameland is weliswaar niet het allergrootste eiland, maar bevat wel vier leuke dorpen. Wat onderscheidt de dorpen van elkaar en wat valt er te beleven? Wij lichten Hollum, Nes, Buren en Ballum uit!

Hollum

Hollum is het grootste dorp van Ameland. Het dorp heeft een nostalgisch uiterlijk met zijn 17e- en 18e-eeuwse commandeurshuizen en ouderwets bestrate weggetjes. Aanvullend op dit klassieke karakter, is er een hoop cultuur op te snuiven. Zo leer je hoe Amelanders hielpen bij het redden van mensenlevens in het Abraham Fock Reddingsmuseum en krijg je een kijkje achter de schermen in koren- en mosterdmolen De Verwachting. Daarnaast is een bezoek niet compleet zonder een bezoek te brengen aan het cultuurhistorisch museum Sorgdrager en de kenmerkende vuurtoren.

Naast een hoop bezienswaardigheden, is het ook zeker een aanrader om een bezoek te brengen in de diverse cafés en restaurant Ameland. Proef bijvoorbeeld een huisgemaakte pannenkoek bij Onder de Vuurtoren of geniet van lokale vis en zeevruchten bij Eeterij Tante A’n.

Nes

Nes is na Hollum het grootste dorp van Ameland en perfect voor actieve vakantiegangers. Aan het strand van Nes vind je de evenementenorganisatie Ameland Adventure. Zowel individueel als in groepsverband kan je deelnemen aan een van de 25 activiteiten, waaronder blokarten, boogschieten, powerkiten en zelfs surfen. Natuurlijk kan je ook het strand ontdekken. Dit kan lopend of met de Strandexpress. Deze wagen brengt je op een duurzame manier naar de natuurgebieden het Oerd en de Hôn.

Shopaholics kunnen ook zeker hun hart ophalen in Nes. Het dorp bevat de meeste kledingwinkels van het hele eiland. Zo kan je terecht bij Shoeby, Triumph, Hunkemöller en Scotch & Soda. Ook het nachtleven bruist in Nes met de discotheken de Lichtboei en Swinging Mill.

Buren

Buren geeft een mooi inzicht in het historische landbouw en jutters bestaan van Ameland. Om die reden vind je midden in het dorp het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude. In het museum zie je hoe Amelander boeren leefden in de negentiende eeuw. De expositie bestaat uit twee delen: landbouw en jutten. En als je goed kijkt zie je op het pleintje aan de hoofdweg het beeld van Rixt van het Oerd. Zij was een legendarische jutter die leefde van schipbreuken, die zij soms zelf veroorzaakte. 

Ballum

Ballum is het kleinste en rustigste dorp op Ameland. Wie graag tot rust wil komen tijdens de vakantie, doet er dus zeker goed aan om Ballum te bezoeken. Het welbekende likeurtje Nobeltje vindt ook zijn oorsprong in het dorp. In het dorp vind je ook het gelijknamige hotel Nobel, waar je heerlijk luxe kan overnachten.

Qua bezienswaardigheden kan je in Ballum een bezoek brengen aan de Amelander Bierbrouwerij en het Nobels nostalgisch museum. Daarnaast kan je ook te paard het strand ontdekken of in de zomer een vliegtocht maken over het strand.